Project BladgoudEind 2020 werd ik benaderd door Interior Treasures met de vraag of ik 6 grote vogelschilderijen kon maken. Het ging om 4 doeken van 175 x 175 cm en 2 van 85 x 85 cm.

En in tweede e-mail hierover kwam de mededeling dat de schilderijen deels in bladgoud uitgevoerd moesten worden. Zowel het formaat als het bladgoud waren voor mij onbetreden paden, maar waarom ook niet. Door corona lag het contact over deze opdracht even stil maar in de loop van 2021 werd alles definitief. De schilderijen bleken bestemd voor een nieuw te bouwen huis ( zeg maar paleis ) in Qatar ; de opdrachtgever werkt uitsluitend in het topsegment van het interieurontwerpen ( kijk maar eens op de website van dit bedrijf ).

Proefschilderijtje van Scharrelaar met achtergrond van bladgoud.

Hieronder de eerste schetsen van de 6 vogelsoorten: IJsvogel, Smyrna IJsvogel,

Groene Bijeneter, Bijeneter ( alle 4 op 175 x 175 cm formaat ) en de Scharrelaar en Boerenzwaluw ( 85  x 85 cm ). De schilderijen zal ik uiteindelijk in acrylverf op doek gaan maken.

Werk in uitvoering

 Op 20 mei 2021 heb ik bij de vestiging van Interior Treasures  in Geldrop de schetsen laten zien en afspraken gemaakt over het productieproces en ook over het werken met welk soort bladgoud. Voor het bladgoud moest ik zijn bij de firma Linova, die mij zeer deskundig heeft geholpen bij de bestelling van de benodigde materialen. Bij Van der Linde in Amsterdam heb ik de op aluminium-frame gespannen doeken besteld. Bij aflevering daarvan bleek dat deze niet door het trapgat naar boven konden, zodat de grote doeken in de huiskamer geschilderd moesten worden. 

Tijdens het schilderen vonden er soms aanpassingen plaats, zoals het toevoegen van een derde IJsvogel. Bij het Bijenetersschilderij veranderde de geschilderde onderkant een paar keer van vorm.

De opeenvolgende stadia van de schilderijen zijn hier goed te zien. Eerst de vogels in potlood, daarna de achtergrond, vervolgens de rode lijm voor het bladgoud aanbengen en daarop de velletjes bladgoud plakken. Ten slotte de vogels uitwerken in acrylverf.

Na een zomer lang hard doorwerken waren de schilderijen in oktober klaar en goedbevonden. Vervolgens moesten ze zorgvuldig ingepakt worden voor het transport per schip naar Qatar. In november 2022 kreeg ik de bevestiging dat het paleis klaar was en dat de schilderijen daar aan de muur hingen.